Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har tildelt 13 millioner kroner i utviklingstilskudd til spill i årets første tildelingsrunde. Denne gangen går flere tilskudd til ferdigstilling av spill. 

 

Illustrasjon: Tre animasjonsfigurer fra spillet Fruitbus og en animert varebil med en stor banan på taket
Fra spillet Fruit Bus, som nå har fått 5,6 millioner kroner i utviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt. Illustrasjon: Krillbite

– Det tar tid å utvikle gode spill, men i 2024 kommer det flere spill vi har gledet oss til lenge. Det blir et spennende år for norske spill, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for spill på Norsk filminstitutt (NFI).  

Det kom inn 27 søknader til årets første runde med tildelinger til utvikling av spill. Åtte spill får tilskudd, på til sammen 13.053.789 kroner.

Fem av spillene har tidligere mottatt utviklingstilskudd fra NFI. Fire av de åtte tilskuddene går til spillselskap utenfor Oslo. 

– Vi er glade for at det lages spill over hele landet. Det bidrar til både mangfold og kvalitet i spillene som utvikles, sier Kaja Hench Dyrlie. 

Både PC-, konsoll- og mobilspill får tildelinger, og spillene spenner fra terning-Tetris, alkymi og matlaging til Svartedauden og galskap i bygde-Norge. 

Tøffere marked

– Flere av tilskuddene vi gir i denne runden går til ferdigstilling av spill som er planlagt utgitt i 2024, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for spill på Norsk filminstitutt. 

– Vi ser nå resultatet av de siste årenes satsing på større tilskudd til færre prosjekt, i henhold til regjeringens spillstrategi. Dette har gjort at flere norske spillutviklere har bedre kunnet rigge spillene sine til å bli internasjonalt konkurransedyktige, i et marked som blir tøffere for hvert år, sier Kaja Hench Dyrlie.

– Vi har stor tro på at denne rundens tildelinger bidrar til at det også etter 2024 kommer sterke norske spill som vil skape spillglede og vekst i den norske bransjen, sier Kaja Hench Dyrlie. 

 

Her er spillene som får utviklingstilskudd: 

Fruit Bus

Krillbite Studio AS, Oslo. 5.600.000 kroner

Et førstepersons eventyrspill for PC og konsoll, hvor spilleren drar rundt med food truck i en fargerik spillverden befolket av dyr som elsker mat. På reisene skal spilleren samle ingredienser, lage nye retter, utforske ulike kulturer og lære nye mattradisjoner.

Krillbite Studio ble opprettet på Hamar i 2011 som del av Hamar Game Collective, holder nå til i Oslo, og har bl.a utgitt narrativdrevne spill som Among The Sleep, The Plan, Mosaic og Sunlight. Jack Kristoffersen er produsent for Fruit Bus. Fruit Bus er tidligere tildelt til sammen 7.372.575 kroner i utviklingstilskudd 2019-2022. 

 

foto. dataspillfigur vist bakfra i lysende hvite farger mot en mørk bakgrunn i et gammeldags slott
Fra spillet Brew. Illustrasjon: Snow Leaf Studios

Brew

Snow Leaf Studios AS, Hamar. 3.000.000 kroner.

Et familievennlig roguelite-spill for PC med et innovativt eliksirsystem i bunn, hvor spilleren jobber seg opp i gradene på alkymi-akademiet.

Snow Leaf er et uavhengig utviklerstudio som består av seks medgrunnleggere, og er en del av Hamar Game Collective. Isak Johannes Wahl er produsent på Brew. Spillet er tidligere tildelt 2.714.000 kroner i utviklingstilskudd 2022-2023.

 

Tales2-Screen-NFI-01.jpg
Fra spillet Tales 2: Frogmire Mansion. Illustrasjon: Snowcastle Games

Tales 2: Frogmire Mansion 

Snowcastle Games AS, Oslo. 1.000.000 kroner. 

Action-eventyr for PC og konsoll. Fire venner ankommer et mystisk slott fullt av monstre, og må bruke sine magiske musikkinstrumenter til å utforske slottet og bekjempe monstrene.   

Nytt spillprosjekt fra Snowcastle Games, en av Norges ledende spillutviklere, etablert i 2009 med over 30 ansatte. Snowcastle har skapt spilluniverset Earthlock som inkluderer spillet Ikonei Island, og er nå i utvikling med storspillet Earthlock 2. Produsenter på Tales 2: Frogmire Mansion er Erik Hoftun og Marianne Lerdahl.

Marianne Lerdahl er en av de åtte deltakerne i NFIs talentprogram UP3 for kvinnelige norske spillutviklere.  

 

yield fall 2.jpg
Fra spillet Yield! Fall of Rome. Illustrasjon: Billionworlds

Yield! Fall of Rome

Billionworlds AS, Oslo. 990.000 kroner

Strategispill for pc. Romerriket er i ferd med å falle sammen, spilleren bygger et kongerike i områdene romerne etterlater seg. En ny vri på turbaserte strategispill i 4X-sjangeren, med raskere gameplay.

Billionworlds ble startet av brødrene Øystein og Åsmund Isaksen i 2020, og lager strategispill. Selskapet holder til hos Startuplab i Forskningsparken på Blindern. Dette er selskapets første spill, der Øystein Isaksen er produsent og spilldesigner sammen med Åsmund Isaksen.

Yield! er tidligere tildelt 1.554.368 kroner i utviklingstilskudd 2020-2022.

eydigard stort.jpg
Fra spillet Eydigard. Illustrasjon: Frostisen

Eydigard

Frostisen AS, Narvik. 959.642 kroner

Tredjepersons flerspiller fantasi-rollespill for pc lagt til Nord-Norge i senmiddelalderen. Svartedauden har lagt gårdene øde, og en mystisk forbannelse ligger over landet. Spilleren er en omreisende hamløper med magiske evner som kan hjelpe menneskene å bryte forbannelsen og ta tilbake ødegårdene.

Frostisen Studio er en ny spillutvikler i Narvik, grunnlagt i 2021 av Jostein Forselv, som er produsent på selskapets første spill Eydigard.

 

prosjekt skogdal ScreenshotNFI_1.jpg
Fra spillet Skogdal. Illustrasjon: Erlend Kirkebø

Skogdal  

Erlend Kirkebø, Hakadal. 650.000 kroner

Et mystisk problem har rammet den fiktive distriktsbygda Skogdal. Halvparten av bygdas befolkning har blitt gærne, og nå faller det på spilleren å ta rollen som bygdas helt. Et roguelike deckbuilder-kortspill for pc.

Erlend Kirkebø har bred erfaring som spillutvikler fra norsk spillbransje og vant Årets spill under Spillprisen 2022 for ICEwall. Han er produsent på Skogdal, og utvikler spillet sammen med broren Kay Arne Kirkebø, som er billedkunstner og har utformet spillets grafiske svart-hvitt-uttrykk. Skogdal har tidligere mottatt 200.000 kroner i utviklingstilskudd i 2023.

 

dice2.png
Fra spillet Dicetris. Illustrasjon: Leik Games

Dicetris

Leik Games, Fredrikstad. 454.147 kroner

Behagelig, men samtidig utfordrende «stack n’ match» mobilspill der terninger møter Tetris. Spilleren stabler fargede terninger i kolonner for å matche summen ved basen, i en særegen kombinasjon av strategi og matching. 

Leik Games er et nytt selskap basert i Fredrikstad, Dicetris er selskapets første spill. Daglig leder Camilla Wang Kvalheim er utdannet spilldesigner, og er produsent og spilldesigner på Dicetris.

 

Prosjekt Crop_Konseptkunst.jpg
Konseptskisse fra spillet Prosjekt Crop. Illustrasjon: Carbonara Games

Prosjekt CROP

Carbonara Games AS, Oslo. 400.000 kroner.

Spill for pc og konsoll som kombinerer historiedrevet thriller med gårdssimulator. Spilleren leter etter svar på merkelige hendelser i en isolert landsby, og avdekker et uhyggelig mysterium.

Carbonara Games er et nyoppstartet selskap, etablert av tre utviklere med lang fartstid i spillbransjen. De har som mål å lage små, men ambisiøse spill. Produsent for Prosjekt CROP er Adrian Tingstad Husby.

Spillet er tidligere tildelt 1.700.000 kroner i utviklingstilskudd 2023.

 

Les mer om utviklingstilskudd til spill her

  • Kaja Hench Dyrlie
    • Kaja Hench Dyrlie

    • Seksjonsleder spill og MEDIA Desk
    • Telefon: +47 951 46 912
    • E-post: kaja.hench.dyrlie[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no