Norsk filminstitutt

To spillefilmprosjekter og en dokumentarfilm får produksjonstilskudd fra NFI.

DJH Standing (Fin-Serck Hansen)2.jpeg
Dag Johan Haugerud. Foto: Fin Serck-Hansen

Regissør Dag Johan Haugerud skal lage filmtrilogien Sex, Drømmer og Kjærlighet, mens Iben Akerlies prisbelønte barnebok Lars er LOL blir film, regissert av  Eirik Sæter Stordahl.

- Det er med glede jeg tildeler to sterke prosjekter tilskudd denne søknadsrunden, der begge byr på tydelig tematikk og stor gjenkjennelsesverdi for et stort publikum. Både Lars er LOL og Sex, Drømmer og Kjærlighet vil bli filmer som gir næring til intellektet like mye som til hjerterytmen, og alle titlene har potensial til å «flytte fjellet littegrann», og utvide horisonten oss mennesker imellom. Jeg tror både Haugeruds trilogi og Eirik Sæter Stordahl sin debutfilm vil bringe nye perspektiver til torgs, perspektiver som vil invitere til diskusjon, og som også vil utfordre fordommer og stereotype oppfatninger som finnes i samfunnet vårt i dag, sier filmkonsulent Cecilie Aspenes i NFI.
 
I denne søknadsrunden til konsulentvurdert spillefilm var det totalt 25 søkere. I tillegg er det tildelt produksjonstilskudd til en ny dokumentarfilm.

Sex, Drømmer og Kjærlighet


Regissør Dag Johan Haugerud og Motlys får totalt 19,1 millioner kroner i produksjonstilskudd til prosjektet Sex, Drømmer og Kjærlighet – tre filmer som består av tre løst sammenhengende historier som på ulike måter skildrer seksualitet, lengsler og drømmer i Oslo i dag.
 
- På lik linje med Kieślowskis Tre Farger-trilogi Rød, Hvit og Blå, er Haugeruds filmer selvstendige verker som fint kan ses hver for seg, men får helt klart en ekstra dimensjon og en dypere betydning når man ser dem i rekkefølge, sier Aspenes.

Filmene får hver sin eksklusive kinolansering, før de etter hvert skal vises hos strømmetjenesten Viaplay.

- Sex, Drømmer og Kjærlighet er både innholdsmessig og finansielt nybrottsarbeid fra filmkunstnerne Dag Johan Haugerud og Yngve Sæther, sier Aspenes.
 
Lars er LOL

Eirik Sæter Stordahl og Nordisk Film Production AS får 11.000.000 kroner i produksjonstilskudd til barnefilmen Lars er LOL, basert på Iben Akerlies roman med samme tittel. Historien handler om 11-årige Amanda som noe motvillig blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom.
 
Boka ble en stor suksess, og er oversatt til 13 språk og solgt til enda flere land. Romanforfatter Iben Akerlie, også kjent som skuespiller, har skrevet manus sammen med Eirik Sæter Stordahl, som her regidebuterer i langt format.
 
- Lars er LOL er en rørende, emosjonell, underholdende og kjempeviktig film som har som agenda å gjøre oss til bedre medmennesker, sier Aspenes.

 
Tilskudd til dokumentar

I tillegg får en ny sterk dokumentarfilm produksjonstilskudd fra NFI.


Regissør Ragnhild Nøst Bergem og Einar Film Drama AS får 900.000 kroner i tilskudd til dokumentarfilmen Ola. Filmen handler om Ola, en engasjert, morsom og ærlig mann med en lett utviklingshemming, som stiller spørsmål om tilværelsen og reflekterer rundt sin egen posisjon i samfunnet. 
 
- Denne filmen vil gi stemme til og en opplevelse av et underrepresentert perspektiv. Og den vil gjøre det med en inderlighet, nærhet og en kompleksitet som jeg tror vil sette dype spor. Både Ragnhild og Ola har mye på hjertet. Jeg tror Ola vil bli en visuell film som vil røre og skape engasjement, og få oss til å stille mange spørsmål vi ikke ante at vi hadde, sier dokumentarfilmkonsulent i NFI, Eirin Gjørv.

Ola stills_9.jpeg
Ola. Foto: Einar Film Drama