Norsk filminstitutt

Erik Poppes storfilm Quislings siste dager får internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto i begynnelsen av september.

Mann i gammeldags dress stirrer mot kamera i gammelt rom med byste og skillevegg bak ham
Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling i Erik Poppes nye storfilm, Quislings siste dager. Foto: Agnete Brun/Paradox

Prestisjefull premiere

Toronto International Film Festival rangerer blant de mest prestisjefylte internasjonale filmfestivalene i verden og en viktig døråpner for norske filmer til det nord-amerikanske markedet. Quislings siste dager skal vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer. Tidligere har norske filmer som Hodejegerne, Kon-Tiki og Liv Ullmanns Miss Julie blitt vist i den samme seksjonen.
 
- Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscar-akademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, uttaler filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae.

Verdenspremiere i Haugesund og internasjonal premiere i Toronto

Quislings siste dager får sin verdenspremiere som åpningsfilm av den 52. norske filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august. Toronto filmfestival finner i år sted fra 5. til 15. september og Quislings siste dager får norsk kinopremiere den 13. september. Det er første gang regissør Erik Poppe og produksjonsselskapet Paradox er i Toronto med en spillefilm i Special Presentation-programmet.

Om Quislings siste dager

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen. Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred? Er landsforræderen med storhetstanker om seg selv og sin misjon, i stand til å angre?
 
Det sterke manuset bygger på grundig research, og er blant annet basert på hittil ukjente og unike kilder. En film om Quisling vil åpenbart vekke debatt 75 år etter hans død, også internasjonalt.
 
Paradox rettigheter AS og regissør Erik Poppe har mottatt 18.000.000 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt til Quislings siste dager av et totalbudsjett på ca 85 millioner kroner.

Om filmen

Skuespillere: Gard B. Eidsvold, Anders Danielsen Lie, Lisa Loven Kongsli, Lisa Carlehed 
Regi: Erik Poppe 
Manus: Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig, etter en historie av Ravn Lanesskog, basert på en idé av Stig Svendsen og Finn Gjerdrum
Produsenter: Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae for Paradox Rettigheter AS 
Distributør: SF Norge
Internasjonal salgsagent: REinvent

Om regissør Erik Poppe

Erik Poppe er en av Norges mest erfarne og produktive regissører, med Kongens nei, Utøya 22. juli, Per Fugelli siste resept, Tusen ganger god natt, De usynlige, Hawaii,Oslo og Schpaa i katalogen sin som regissør. Paradox rettigheter AS er et av de mestproduserende produksjonsselskapene i Norge, med Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae som produsenter. Paradox har produsert alle Poppes siste filmer.

Les mer på nettsidene til Toronto International Film Festival 

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no