Norsk filminstitutt

Kinoavgift og medfinansieringsplikt var blant temaene som ble diskutert  under dagens filmpolitiske konferanse på Den norske filmfestivalen i Haugesund. 

foto. mann står ved talerstol med påskriften Quality Haugesund foran skjerm med påskrift The Norwegian International Film Festival Haugesund
Statssekretær Even Aleksander Hagen (Ap) under åpningen av filmpolitisk konferanse i Haugesund 19. august 2024. Foto: NFI


Mandagens filmpolitiske konferanse på filmfestivalen i Haugesund (17.-23. august) hadde som mål å ta pulsen på Kino-Norge akkurat nå. Norsk filminstitutt deltok i paneldiskusjon. 

Statssekretær Even Aleksander Hagen åpnet konferansen og snakket blant annet om den krevende situasjonen kinoene er inne i akkurat nå, og lovet at kino- og formidlingsstrategien er rett rundt hjørnet.

Han trakk frem at filmfeltet er et viktig område for regjeringen å satse på, selv i krevende budsjettdiskusjoner, og trakk frem følgende eksempler for å understøtte det:

  • Økt bevilgning til filmfondet med 106 millioner kroner i regjeringsperioden
  • Regionale filmvirksomheter fikk i år den kraftigste økningen noensinne, med 30 millioner kroner.
  • Økt tilskudd til Internasjonalt Samisk Filminstitutt fra 9,8 millioner kroner i 2021 til 18,7 millioner kroner i 2024

Etterlyste visjoner for kulturpolitikken 

foto. seks personer sitter i panelsamtale under skjerm med påskriften Kinoavgift og ny markedsordning - vil vi få et regelverk til gode for kinoene?
Fra panelsamtale om kinoavgift og ny markedsordning under filmpolitisk konferanse i Haugesund. Foto: NFI

I panelet med tittelen «Kinoavgift og ny markedsordning: Vil vi få et regelverk til gode for kinoene?» stilte avdelingsdirektør fra NFI Kjetil Omberg sammen med Morten Christoffersen (Nordisk Film Distribusjon), Espen Lundberg Pedersen (Film & Kino), Synnøve Hørsdal (Maipo) og Emma Lind (Venstre).

Film&Kino tok til orde for en mer rettferdig avgiftspolitikk enn den som finnes i dag, hvor kinoene må betale avgift, mens strømmeaktørene slipper. Distributørforeningen uttrykte bekymring for bredden i tilbudet av norske filmer fremover, og trakk frem at forskriftsendringen som ble gjort i 2021 ikke bidro positivt til dette. De trakk også frem at pirattjenester for film har blitt en økt trussel.

Synnøve Hørsdal etterlyste visjoner for kulturpolitikken, og flere i panelet tok til orde for at bransjen ikke må slå seg til ro med at det er trange statsbudsjetter, men kreve at politikerne velger å prioritere film fordi bransjen trenger det nå i en krevende tid.

Panel om medfinansieringsplikt 

foto. seks personer sitter i panelsamtale foran skjer med påskrift Vil vi noen gang på en medfinanseringsplikt for strømmetjenester?
Fra paneldebatt om medfinansieringsplikt under filmpolitisk konferanse i Haugesund. Foto: NFI


I panelet «Vil vi noen gang få en norsk medfinansieringsplikt for strømmetjenester?» deltok Claus Ladegaard, tidligere direktør ved Det danske filminstitut, Eivind Furuseth, instituttleder for rettsvitenskap og styring BI, Åse Kringstad (Virke), Even Alexander Hagen (Ap) og Mahmoud Farahmand (Høyre).

Som introduksjon til panelet gikk Elisabeth Sjaastad, forbundsleder Norsk filmforbund, gjennom AMT på 1-2-3. Eivind Furuseth i sin presentasjon tok  til orde for at Norge ikke bør vente på de pågående OECD-forhandlingene hvor det arbeides for å få på plass en internasjonal avtale knyttet til beskatning av digitale tjenester. Les mer om dette arbeidet her.

Claus Ladegaard snakket om at Danmark innførte kulturskatten uten å vente på OECD, og Produsentforeningen understreket at bransjen er utålmodige på en snarlig avklaring. Medfinansieringsplikten skal blant annet diskuteres i Stortingets familie- og kulturkomité til høsten. 

Produsent Stein B. Kvae tok mikrofonen helt til slutt med følgende appell: Tydeligere visjon og mer penger. Han trakk linjene ti år tilbake i tid og mente at kulturpolitikere i Norge har vært visjonsløse.

Synnøve Hørsdal uttalte at dette er et felles ansvar, og at vi ikke kan laste alt ansvar over på kulturpolitikere.   

 

  • Jørgen Risvik-Jellum
    • Jørgen Risvik-Jellum

    • Stabsdirektør
    • Telefon: +47 997 38 370
    • E-post: jrj[@]nfi.no
  • Edda Falk
    • Edda Falk

    • Kommunikasjonssjef
    • Telefon: +47 476 32 550
    • E-post: edda.falk[@]nfi.no