Norsk filminstitutt

Fire norske dokumentarfilmer konkurrerer om priser på den prestisjetunge dokumentarfestivalen CPH:DOX (13.-24. mars) i København. Håvard Bustnes’ nye film «Phantoms of the Sierra Madre» er valgt ut til den internasjonale hovedkonkurransen.

foto. to menn sitter i grønne busker foran et fjell og studerer et kart
Fra Phantoms of the Sierra Madre. Foto: UpNorth Film

– Vi er svært glade for at Phantoms of the Sierra Madre er plukket ut til den internasjonale hovedkonkurransen på CPH:DOX, sier filmskaper Håvard Bustnes.

CPH:DOX i København er en av Europas ledende festivaler for dokumentarfilm. De siste årene har norsk dokumentarfilm markert seg sterkt på CPH:DOX, og også i år har Norge fire filmer i konkurranseprogrammene.

  • Phantoms of the Sierra Madre er invitert til den internasjonale hovedkonkurransen DOX: Award
  • Mina og røverne konkurrerer om prisen for beste nordiske dokumentar.
  • Hybridfilmen The Recovery Channel konkurrerer om den nyopprettede prisen Human:Rights Award.
  • Lie To Me er tatt ut i konkurranseprogrammet F:act Award, for undersøkende journalistisk dokumentarfilm i langformat.

Phantoms of The Sierra Madre og Mina og røverne får verdenspremiere på CPH:DOX, mens The Recovery Channel og Lie To Me får internasjonal premiere.
 

– CPH:DOX er en av de viktigste dokumentarfilmfestivalene vi har, og den sterke norske tilstedeværelsen også i år bekrefter igjen den posisjonen som norsk dokumentar har internasjonalt, sier Elisabeth Aalmo, lanseringskonsulent utland ved Norsk filminstitutt.

– CPH: DOX har et stort antall verdenspremierer og internasjonale premierer, samt et fokus på bransjeaktiviteter, finansiering og talentutvikling. Slik tiltrekker CPH:DOX seg folk fra hele bransjen, både andre festivalprogrammerere, kjøpere og beslutningstakere, sier Aalmo.

– De siste årene har CPH:DOX utviklet seg til å bli et foretrukket sted for internasjonal lansering av dokumentarfilm på vårhalvåret. Nåløyet er trangt, derfor er vi svært glade for det sterke innslaget av norske filmer på årets program, sier Elisabeth Aalmo.

foto. sittende mann med stor boom-mikrofon smiler til kamera
Dokumentarfilmskaper Håvard Bustnes. Foto: UpNorth Film

«Phantoms of The Sierra Madre» er et samarbeidsprosjekt med den danske manusforfatteren Lars K. Andersen, og har vært under arbeid i over sju år.
 
Produsent og regissør Håvard Bustnes har stått bak en rekke prisbelønte dokumentarfilmer. Debuten «Blod & ære» (2008) vant Amanda for beste dokumentar. Hans to foregående filmer, «Trond Giske – Makta rår» (2021) og «Hatets vugge» (2017) hadde begge verdenspremiere på dokumentarfestivalen IDFA, og ble vist på festivaler verden over. «Trond Giske – Makta rår» fikk Gullruten for beste TV-dokumentar. Kortdokumentaren «Behind The Mask» hadde verdenspremiere på DOC NYC i november 2023.

Om «Phantoms of The Sierra Madre» 

Håvard Bustnes og hans danske kollega Lars K. Andersen legger ut på en reise i fotsporene til den kjente oppdagelsesreisende Helge Ingstad for å finne en forsvunnet Apache-stamme i Mexico. Men de konfronteres med de moralske problemene ved å søke etter en stamme som ikke ønsker å bli funnet. Reisen tar en uventet vending etter at et sjokkerende funn på loftet til Helge Ingstad endrer hele historien.

– Vi har jobbet med «Phantoms of the Sierra Madre» i over sju år, og verden forandret seg mye i disse årene. Det førte til at prosjektet gikk gjennom store endringer underveis, og vi ble nødt til å rette et kritisk søkelys mot oss selv, forteller Håvard Bustnes.

I den internasjonale hovedkonkurransen er «Phantoms of the Sierra Madre» valgt ut som en av 12 filmer og konkurrerer om prisen på 10.000 euro.  

– Vi gleder oss til å vise filmen til et internasjonalt publikum i København i midten av mars, og til et norsk kinopublikum i høst, sier Håvard Bustnes.

Filmen har mottatt til sammen 2.964.000 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Aune Falch. Manus: Lars K. Andersen og Håvard Bustnes. Regi: Håvard Bustnes. ​​
 

foto. kvinne med hodetelefoner ser med trist mine ut mot venstre bildekant
Fra Mina og røverne. Foto: Fuglene

Mer om filmene som deltar:

Mina og røverne / Mina and the Radio Bandits (Nordic: Dox Award) 

Mina Hadjian lager radio fra Oslo fengsel, med straffedømte bak mikrofonen. «Røverne» er straffedømte som har fått muligheten til å være programledere og journalister i «Røverradion» mens de sitter inne. Men Minas prosjekt handler om mer enn å lage god radio. Mina vil også hjelpe røverne på veien mot nye og bedre liv. For en ting er å komme seg gjennom en soning, noe helt annet er å takle livet som lovlydig når man kommer ut.

Filmen har mottatt til sammen 2.602.000 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Produsent: Fuglene AS ved Gudmundur Gunnarson. Regi og manus: Kari Anne Moe. 

foto. mann med ryggen til kamera ser mot en vegg fylt av bilder og papirlapper hvor man kan skimte påskriftene FBI og Økokrim
Fra Lie To Me. Foto: Hacienda Films

«Lie To Me» (F:act Award) 

En dokumentar om løgn, håp og grådighet: Da OneCoin ble lansert som «the bitcoin killer» i 2014, ble det lovet gull og grønne skoger. Hvem som helst kunne bli rike om de investerte. Men OneCoin var ingen ny finansiell revolusjon. Det var ikke en gang en kryptovaluta. OneCoin er omtalt som verdens største kryptosvindel, og mannen som avslørte det hele var norske Bjørn Bjercke.  

Filmen har mottatt til sammen 1.450.000 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Produsent: Hacienda Film AS ved Dag Mykland. Manus: Dag Mykland, Bår Tyrmi og  Ellen Morgenstierne. Regi: Bår Tyrmi

Foto. En mann og en kvinne i et TV-studio hvor de er presentatører
Fra The Recovery Channel. Foto: Twentyone Pictures

The Recovery Channel (Human:Rights Award)

Randi er nyhetsanker i The Recovery Channel, en annerledes tv-kanal dedikert til nyheter og reportasjer om psykisk helse. Filmen følger redaksjonens arbeid foran og bak kamera, men også Randis personlige kamp. Hun er i ferd med å miste kontakten med søsteren Ylva, som ikke vil ta i mot hjelp fra helsevesenet. Filmen The Recovery Channel blander dokumentar og fiksjon for å inspirere til en mer human psykiatri. Filmskaper Ellen Ugelstad har selv 25 års erfaring som pårørende.

Filmen har mottatt til sammen 2.815.856 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Produsent: Twentyone Pictures ved Ellen Ugelstad og Tonje Alice Madsen. Manus: Ellen Ugelstad og Einar Sverdrup. Regi: Ellen Ugelstad

«Lie to Me» får verdenspremiere under Human-festivalen i Oslo (4.-10. mars). Her vises også «The Recovery Channel», som har norsk kinopremiere 8. april.  

Norske filmer i hovedkonkurransen 

Tidligere har disse norske dokumentarfilmene deltatt i den internasjonale hovedkonkurransen på CPH: DOX 

2023 Fedrelandet (Margreth Olin)
2022 Formørkelsen (Nataša Urban) – vinner
2017 Barneraneren (Jon Haukeland)
2017 DRIB (Kristoffer Borgli)
2015 Brødre (Aslaug Holm)
2013 Elsk meg (Hanne Myren)

Det fullstendige programmet for CPH:DOX 2024 offentliggjøres 21. februar. 

  • Elisabeth Aalmo
    • Elisabeth Aalmo

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 932 66 554
    • E-post: elisabeth.aalmo[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no