Norsk filminstitutt

Den tunisisk-norske filmen Who Do I Belong To og nepalesisk-norske Shambhala vises i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin. Vietnamesisk-norske Cu Li Never Cries vises i Panorama-seksjonen og den mosambikansk-norske The Nights Still Smell of Gunpowder vises i Forum-seksjonen der. Felles for disse norske minoritetssamproduksjonene er at de alle har fått produksjonstilskudd gjennom Sørfond. 

foto. kvinne med rød lue sitter foran et skur med en gul sekk på bakken foran seg
Bilde fra The Nights Still Smell of Gunpowder. Foto: As Noites/Ainda Cheiram a Polvora-Inadelso Cossa

Sørfond ble etablert for å fremme produksjon av film i land hvor filmproduksjon er begrenset på grunn av politiske, sosiale eller økonomiske årsaker. Kvalifiserte land er bestemt av DAC-listen, som er utviklingskomiteen til OECDs liste over land som kan motta bistand. 

– Det pleier jevnlig å være en Sørfond-støttet film på de største og viktigste festivalene rundt om i verden, men å ha hele fire Sørfond-filmer i de viktigste programmene på Berlinalen er unikt, sier Dag Asbjørnsen, leder for internasjonal seksjon i Norsk filminstitutt.

Siden starten har Sørfond blitt drevet i fellesskap av Stiftelsen Festivalkontoret og Norsk filminstitutt, med med finansiering fra Utenriksdepartementet. 

Tilskuddene fra fondet er såkalte «Soft money», det vil si at det ikke er krav om at de skal brukes i giverlandet Norge, men kan brukes som tiltrengte midler for å få filmen realisert i hjemlandet.

Les mer om Sørfond

 

Om filmene

Who Do I Belong To av Meryam Joobeur  fra Tunisia er samprodusert med Dyveke Graver og Andrea Berentsen Ottmar for Eye Eye Pictures i samarbeid med  hovedprodusent Instinct Bleu Sarl, og har mottatt 450.000 kr i tilskudd fra Sørfond. Tidligere het prosjektet Motherhood. Filmen skal vises i hovedkonkurransen i Berlin og kan dermed vinne en Gullbjørn. Den er festivalens offisielle avslutningsfilm og vises 23. februar.  

Shambhala av Min Bahadur Bham fra Nepal er samprodusert med Verona Meier for Ape&Bjørn i samarbeid med hovedprodusent Shooney Films, og har mottatt 515.000 kr i tilskudd fra Sørfond. Tidligere het prosjektet A Year Of Cold. Filmen skal vises i hovedkonkurransen i Berlin og kan dermed vinne en Gullbjørn.  

Cu Li Never Cries av Pham Ngoc Lan fra Vietnam er samprodusert med Verona Meier for Ape&Bjørn i samarbeid med hovedprodusent An Nam Films, og har mottatt 500.000 kr i tilskudd fra Sørfond. Filmen skal vises i det populære Panorama-programmet sammen med 30 andre titler. Den har premiere 20. februar.  

Dokumentarfilmen The Nights Still Smell of Gunpowder av Inadelso Cossa fra Mosambik er samprodusert med Elisa Fernanda Pirir for Stær AS i samarbeid med hovedprodusent 16MM Filmes, og har mottatt 300.000 kr i tilskudd fra Sørfond. Filmen skal vises i Forum-programmet.  

Les mer: Her er filmene som fikk tilskudd fra Sørfond i 2023

  • Dag Asbjørnsen
    • Dag Asbjørnsen

    • Seksjonsleder
    • internasjonale relasjoner
    • Telefon: +47 402 22 151
    • E-post: dag.asbjornsen[@]nfi.no
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no