Norsk filminstitutt

Kjærlighet, en av de tre filmene i Dag Johan Haugeruds trilogi Sex Drømmer Kjærlighet, er invitert til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Venezia og kan dermed vinne Gulløven.

Kvinne i blå kjole står i profil og ser utover Oslo havn.
Henreitte Steenstrup i filmen Kjærlighet. Foto: Ihne Pedersen(c) Motlys .

For første gang på 38 år er en norsk spillefilm invitert til hovedkonkurransen i det som er verdens eldste filmfestival og en av de tre viktigste filmfestivalene i verden, sammen med Cannes og Berlin.

Regissør og manusforfatter i verdensklasse

-Dag Johan Haugerud har med sine stilsikre filmer vist at han er en manusforfatter og regissør med internasjonal appell. Når hans kommende film Kjærlighet nå er invitert til hovedkonkurransen i den ærverdige filmfestivalen i Venezia, løfter han seg ytterligere. Vi er svært stolte og imponert over denne historiske invitasjonen og muligheten for at Kjærlighet kan vinne Gulløven, sier direktør i Norsk filminstitutt, Kjersti Mo.
 
Forrige gang en norsk spillefilm ble invitert til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Venezia var tilbake i 1986 da Oddvar Einarsons film X ble vist. Den mottok også juryens spesialpris.
 

Mann ser rett i kamera. Portrettbilde
Regissør Dag Johan Haugerud. Foto: Fin Serck-Hansen Motlys.png


Sommerlig Oslo som bakteppe

For regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud blir dette et gjensyn med Venezia etter at han viste sin spillefilm Barn i sideprogrammet Giornate degli Autori i 2019.
 
-Jeg er veldig glad for muligheten til å få presentere Kjærlighet for et internasjonalt publikum på filmfestivalen i Venezia.
 
Kjærlighet er en romantisk film om ulike former for kjærlighet, omsorg, ansvar og seksualitet – alt med et sommerlig Oslo som bakteppe. Og siden en så stor del av handlingen pågår på fjorden, mellom Rådhusbrygga og Nesodden, føles det som om filmen har en stemning og karakter som kan kle Venezia. Jeg håper i alle fall det, sier Dag Johan Haugerud.

Glade og stolte over å kunne vende tilbake

-Etter å ha fått en fantastisk mottakelse for Barn i Venezia for fem år siden, er vi veldig glade og stolte over å kunne vende tilbake. Og det er ekstra gøy at Kjærlighet er valgt ut til å være første norske film i hovedkonkurransen i Venezia på 38 år.
 
Dag Johans forrige film Sex har så lang solgt til over 25 land etter premieren på Berlinalen tidligere i år. Jeg tror Kjærlighet også er en film som vil snakke til et stort publikum over hele verden. Forhåpentligvis åpner deltakelse i Venezias hovedkonkurranse opp ytterligere nye dører for Dag Johans karriere internasjonalt. Vi gleder oss stort til å innta Lidoen i slutten av august, sier produsent Yngve Sæther i Motlys, som har produsert filmen sammen med Hege Hauff Hvattum.
 
Sæther og Haugerud har samarbeidet gjennom mange år. Festivaldeltakelsen i hovedkonkurransen i Venezia blir et foreløpig internasjonalt høydepunkt for de to.

Om Kjærlighet

I Kjærlighet møter vi legen Marianne (Andrea Bræin Hovig) og hennes kollega, sykepleieren Tor (Tayo Citadella Jacobsen). Ingen av dem er ute etter et konvensjonelt forhold. En kveld da Marianne er på vei hjem med båten etter en date, møter hun Tor som tilbringer nettene på ferjen der han cruiser etter andre menn. Når Marianne hører Tor fortelle om den tilfeldige nærheten og samtalene som kan oppstå i forbindelse med cruising, begynner hun å vurdere om dette også kan være et alternativ for henne.
 
Regissør Dag Johan Haugerud og Motlys fikk i mai 2022 totalt 19,1 millioner kroner i produksjonstilskudd til prosjektet Sex, Drømmer og Kjærlighet fra Norsk filminstitutt.
 
Den første av filmene i trilogien, Sex, ble vist i Panorama-programmet i Berlin i 2024 og mottok der kinodistribusjonspris, arthousekino-pris og pris fra den økumeniske juryen. 
 
NORSK PREMIEREDATO 25. desember 2024 DRAMA 119 min REGISSØR Dag Johan Haugerud MANUS Dag Johan Haugerud FOTO Cecilie Semec SKUESPILLERE Andrea Bræin Hovig, Tayo Citadella Jacobsen, Marte Engebrigtsen, Thomas Gullestad, Lars Jacob Holm PRODUSENTER Yngve Sæther og Hege Hauff Hvattum PRODUKSJONSSELSKAP Motlys SALGSAGENT M-Appeal NORSK DISTRIBUTØR Arthaus

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no