Norsk filminstitutt

Norske Indie Film er tildelt € 59.000 i samproduksjonsmidler fra det europeiske solidaritetsfondet for ukrainsk film. – De ukrainske filmskaperne kjemper daglig for å fortelle sine historier. Fondet gir oss muligheten til å hjelpe, sier Karianne Berge i Indie Film.  

fragments of ice.jpg

Dokumentarfilmen Fragments of Ice er produsert av ukrainske Tabor Production, med Indie Film AS som norsk samprodusent. 

Dette er ett av åtte filmprosjekter som nå har fått tilskudd til etterarbeid fra Det europeiske solidaritetsfondet for ukrainsk film (ESFUF). Fondet ble lansert under Berlinalen i februar 2023. I juni 2023 bevilget Kultur- og likestillingsdepartementet 500.000 kroner til fondet over revidert nasjonalbudsjett, slik at Norge kunne slutte seg til. Det gjorde det mulig for norske samprodusenter å delta i prosjekt som søker ESFUF-midler.   

karianne berge.jpg
Produsent Karianne Berge i Indie Film AS. Foto: Indie Film

– Indie Film møtte Tabor Production i 2022 på Nordisk Panorama, og har siden jobbet med samproduksjon på Indie Films film Kyiv Soloists. Da Norge ble en del av ESFUF, åpnet muligheten seg for at vi også kunne samprodusere ett av Tabors prosjekter, forteller Karianne Berge, produsent i Indie Film.

Fondet gir tilskudd til utvikling og etterarbeide. 18 filmprosjekt fikk tilskudd i fondets andre tildelingsrunde for 2023.  

Unike hjemmevideoer 

Regissør for Fragments of Ice er Maria Stoianova, produsenter er Alina Gorlova og Maksym Nakonechnyi. Filmen er en personlig dokumentar om det ukrainske samfunnet på 1980- og 90-tallet, før og etter Sovjetunionens sammenbrudd, der Stoianova bruker gamle VHS-opptak fra farens karriere som kunstløper for Sovjetunionen.

– Fragments of Ice er en nydelig dokumentar om en familie i skjæringspunktet mellom to kulturer, basert på unik bruk av familiens hjemmevideomateriale. Filmen evner å si mye om fortiden, nåtid og framtid, og er svært aktuelt i den forferdelig situasjonen Ukraina står i nå. Den handler ikke om krigen, men den gir dypere kulturell forståelse for hvor Ukraina kommer fra, og hvor de vil, forteller Karianne Berge fra Indie Film. 

– Vise solidaritet 

Bak ESFUF står 19 europeiske partnere fra 16 land, hovedsakelig filminstitutter og kulturdepartementer. Fondet har delt ut midler i to runder i 2023, og er vedtatt forlenget ut 2024.  

Les også: Solidaritetsfond åpnes for norske produsenter

– Tabor Productions er grunnlagt av regissører som produserer hverandres filmer. De har hatt filmer med premiere både i Berlin og Cannes, og er støttet av IDFA Bertha Fund og Sundance Institute. Både det at Tabor er et kollektiv, og at filmene deres er av høy kunstnerisk kvalitet, gjør samproduksjon med Tabor til et svært givende samarbeid for oss i Indie Film, sier Karianne Berge. 

– Og situasjonen til ukrainske filmskapere er eksepsjonell. Over natta mistet en sterk filmkultur all finansering og all statlig støtte, i tillegg til alle tragediene den russiske invasjonen medførte. De ukrainske filmskaperne kjemper daglig for å fortelle historier fra sin virkelighet og sitt perspektiv, samtidig som de kjemper for livet, landet og fremtiden. Det gjør en svært ydmyk overfor viktigheten av kultur, film og dokumentar. ESFUF gir oss muligheten til å hjelpe dem med å skaffe finansiering til å skape filmene sine i Ukraina. Det er en etterlengtet mulighet for å vise solidaritet og å hjelpe på en konkret måte, sier Karianne Berge. 

 

  • Dag Asbjørnsen
    • Dag Asbjørnsen

    • Seksjonsleder
    • internasjonale relasjoner
    • Telefon: +47 402 22 151
    • E-post: dag.asbjornsen[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no