Norsk filminstitutt

Spillefilmdebut og langdokumentar får produksjonstilskudd gjennom Neo-ordningen. 

foto. komposittbilde svart hvitt av to portretter, studioportrett av kvinne til venstre og til høyre utendørsportrett av mann
Neo-tilskudd til filmskaperne Nina Knag og Matias Myklebust. Foto: The Global Ensemble/Field Productions

To filmprosjekter er nå tildelt produksjonstilskudd etter å ha gått gjennom utviklingsløp i talentordningen Neo hos Norsk filminstitutt (NFI): 

  • Spillefilm: Ikke kall meg mamma (arbeidstittel). Regi: Nina Knag.  6.750.000 kroner. 
  • Dokumentar: Momentum. Regi: Matias Myklebust. 1.450.000 kroner 

Tilskuddene ble gitt i vedtaksmøte denne uka. 

– Jeg vil lage en kontroversiell, nær og slagkraftig film om makt og begjær, sett gjennom øynene til en grenseoverskridende hovedperson. En kompleks kvinneskikkelse som vi sjelden ser på film, sier filmskaper Nina Knag. 

Neo-ordningen ble opprettet i 2021, og gir tilskudd til utvikling og produksjon for regissører og serieskapere som vil debutere i det lange formatet med lavbudsjettsprosjekt. For å få produksjonstilskudd i Neo, må prosjektene ha mottatt utviklingstilskudd i Neo.

foto. portrett av kvinne med langt lyst hår som ser i kamera
Filmskaper Nina Knag. Foto: The Global Ensemble

– At Ikke kall meg mamma har vært en del av Neo helt fra idéstadiet har gitt meg en arbeidsro og tro på at dette prosjektet faktisk kan bli realisert, sier filmskaper Nina Knag.

– NFI-konsulentens positive og tette oppfølging, i kombinasjon med de økonomiske rammene, utfordret meg til å tenke annerledes i skriveprosessen, som har gjort at jeg fokuserer mer på det jeg virkelig brenner for; mine to hovedkarakterer. Begrensningene har overraskende nok gitt meg større kreativ frihet, og har resultert i at jeg nå faktisk får lage min første spillefilm, sier Nina Knag.

Formålet med Neo er å la nye talenter utfolde seg som tydelige kunstneriske stemmer, og bidra til å fornyelse og mangfold i norsk film og tv-drama. Gjennom Neo tilbyr NFI også kurs, samlinger og rådgiving. Ordningens målgruppe er talenter som jobber på et profesjonelt nivå. 

foto. mann med overlevelsesdrakt og solbriller sitter ute i snølandskap
Dokumentarfilmskaper Matias Myklebust. Foto: Field Productions

Neo-ordningen omfatter både spillefilm, dramaserier og dokumentar. Regissør Matias Myklebust lager nå sin første langdokumentar Momentum. 

– Jeg er svært takknemlig for å få være med i Neo-ordningen, og takker for tilliten og produksjonstilskuddet til Momentum, sier regissør Matias Myklebust. 

– Dette betyr at vi kan arbeide videre for oppnå ambisjonene for filmprosjektet, som vi gleder oss til å vise frem til publikum. Jeg ser også fram til Neo samlinger med kompetanseheving og erfaringsutveksling. Det er veldig bra at NFI har tilrettelagt med en egen ordning til nye filmskapere, sier Myklebust. 

– Flere av prosjektene som har mottatt produksjonstilskudd gjennom Neo-ordningen de siste tre årene er under ferdigstilling. Nå gleder vi oss til å se Neo-filmene, sier Terez Hollo-Klausen, avdelingsdirektør for utvikling, spill og publikum på NFI. 

 

Neo fiksjon 

Ikke kall meg mamma 

6.750.000 kroner i produksjonstilskudd. Produksjonsselskap: The Global Ensemble Drama AS. Produsenter: Eleonore Anselme og Ingrid Skagestad. Medprodusenter: Screen Story v/Anders Hereid og Gunhild Oddsen. Regi: Nina Knag. Manus: Nina Knag og Kathrine Valen Zeiner. Totalbudsjett: 13.999.506 kroner

Synopsis: En gift kvinne i en liten vestlandsbygd blir satt på sitt livs prøve når hun forelsker seg i en ung asylsøker, og innleder et forhold som viser seg å få fatale konsekvenser for dem begge. Historien beveger seg i gråsonene mellom naivitet og utnyttelse, makt og avmakt, hvor sympatien stadig skifter.

Regissør Nina Knag har stått bak på flere prisbelønte kortfilmer, inkludert Vi kan ikke hjelpe alle (2016) og De første dagene (2019). Hun er utdannet fra Westerdals og Universitetet i Bergen, driver sitt eget castingbyrå og har hatt episoderegi på NRK-serien Rykter (2022). Ikke kall meg mamma er hennes første langfilm.

Produsent Eleonore Anselme har jobbet på en rekke filmer, tv-serier og dokumentarer de siste 20 årene. Hun arbeidet med filmproduksjon i Paris før hun begynte i Hummelfilm i 2012, der hun bl.a. jobbet med dramaserien Okkupert (2015 - 2020). Hun har vært en av produsentene bak spillefilmen Ingenting å le av (2021) og TV-serien Hodejegerne (2022), og har co-produsert filmen Girls Will be Girls som fikk støtte fra Sørfond og vant flere priser på Sundance Filmfestival i 2024. I 2023 ble hun ansatt som produsent hos The Global Ensemble Drama. Produksjonsselskapet The Global Ensemble Drama ble startet i 2020, har nå kontorer i Oslo, Stockholm, London og København, og har bl.a markert seg med flere film- og seriesuksesser for Netflix

Ingrid Skagestad har produsentutdannelse fra Den norske filmskolen og jobbet som produsent hos Tordenfilm før hun startet hos The Global Ensemble Drama i 2021. Her har hun produsert spillefilmen Royalteen: Prinsesse Margrethe (2023) og dramaserien Julestorm (2022). Hun har har tidligere jobbet som produksjonsleder på en rekke dramaserier og spillefilmer, bl.a. Grenseland (2017) og Triangle of Sadness (2022).

Fra konsulentens uttalelse:

«Starter som en tilsynelatende enkel fortelling om forbudt kjærlighet, og utvikler seg til en tankevekkende studie om moralske dilemmaer, egoisme og kynisme. Det er en intim og nervepirrende historie som bruker kjente sjangerkonvensjoner til å overraske og engasjere publikum. Det er også en historie som minner oss om hvor lett det er å havne på feil side av historien, når vi lar egne interesser gå foran alt annet. På et personlig plan går Eva fra å være helten til å være antagonisten i egen historie. På et overordnet plan kaster historien et kritisk blikk på hvordan vestlige land behandler folk som er på flukt fra krig og fattigdom»  – Rodrigo Stoicheff, filmkonsulent fiksjon, NFI

 

foto. en fjellklatrer kledt i rød jakke henger i en isvegg, hans høyre fot er en protese
Fra dokumentarfilmen Momentum. Foto: Field Productions

Neo dokumentar 

Momentum

1.450.000 kroner i produksjonstilskudd. Produksjonsselskap: Field Productions AS. Produsent: Filip Christensen. Regi og manus: Matias Myklebust

Totalbudsjett 4.287.079 kroner

Synopsis: Etter en dramatisk ekstremsportulykke må Bernt Marius (21) amputere foten. På sykehuset konfronterer han sin største frykt og legger ut på en reise for å finne tilbake til gleden i livet, med ekstreme utfordringer, indre motstand og tvil om hvem han vil være. Han har fått en ny sjanse, men hvordan vil han bruke den?

Matias Myklebust har filmutdanning fra Høgskulen i Volda, han har jobbet med både regi, foto og klipp, og er selv skikjører og fjellklatrer. Myklebust har hatt bl.a vært regiassistent på Netflix-suksessen Magnetic (2018) og regissert kortdokumentaren Millom bakkar og berg (2018). Momentum er hans første langdokumentar.  

Produksjonsselskapet Field Productions ble grunnlagt av produsent Filip Christensen i 2003, og spesialiserer seg på personlige historier med aktiviteter i storslått natur. Selskapet står bl.a bak kinosuksessene Aksel (2021) og Supervention (2013)/ Supervention 2 (2016), og TV-suksessen Jakten på Monsterkveita (2023) for NRK.

Momentum har mottatt  utviklingstilskudd gjennom Neo utvikling og utviklingstilskudd av dokumentarfilm etter konsulentvurdering.

Fra konsulentens uttalelse: 

 «Vid första anblicken kan det här projektet framstå ganska traditionellt. Men det som skiljer det ut är vikten på att förstå den inre resan - mörkret, tvivlet på den egna kapaciteten, osäkerheten på allt från identitet till hur man ska fungera utan "adrenalinfixar". Regissörens vision har sedan start varit att göra en film där man talar om känslor utan att slå på de stora trummorna. Den riktar sig primärt till unga män, en målgrupp där det är svårare att tala om känslor utan att framstå som svag. I detta är huvudkaraktären Bernt Marius en slags anti-hjälte. Han är inte en cool snygg kille utan som vem som helst, och det är just den vanligheten samt fokuset på sårbarhet, självtvivel och terapiförloppet som är styrkorna»  – Anna J. Ljungmark, filmkonsulent dokumentar, NFI.

Fire tilskudd 

Til sammen fire filmer fikk produksjonstilskudd i denne ukens vedtaksmøte i NFI, to gjennom ordningen for konsulentvurdert dokumentarfilm og to gjennom Neo-ordningen.

Spionhval og strandede soloister - les mer om dokumentartildelingene her

Neo utvikling har fire søknadsrunder i året, mens Neo produksjon tildeles løpende. Tilskuddene til Neo fiksjon gis etter vurdering av NFIs konsulenter Rodrigo Stoicheff og Nina M. Barbosa Blad, mens tilskuddene til dokumentar gis etter vurdering av NFIs konsulenter Anna J. Ljungmark og Klara Nilsson Grunning. 

Les mer om Neo her

  • Terez Hollo-Klausen
    • Terez Hollo-Klausen

    • Avdelingsdirektør utvikling, spill og publikum
    • Telefon: +47 913 16 375
    • E-post: terez.hollo-klausen[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no