Norsk filminstitutt

SEX, den første filmen i Dag Johan Haugeruds trilogi SEX DRØMMER KJÆRLIGHET, er invitert til  filmfestivalen i Berlin. 

Foto.To menn som er feiere sitter på et hustak
Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr som skorsteinsfeiere i Dag Johan Haugeruds film SEX. Foto: Agnete Brun

–– Jeg er veldig glad for at SEX har blitt valgt ut til Berlin Panorama. Som første film i en kommende trilogi, er det ekstra tilfredsstillende at den har funnet veien til en av verdens mest betydningsfulle filmfestivaler, sier regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud.   

Berlinale-programmet Panorama er kjent for å være en publikumsfavoritt som viser ekstraordinære filmer. Panorama er ifølge Berlinalen eksplisitt skeiv, eksplisitt feministisk, eksplisitt politisk - og søker samtidig å tenke utenfor disse kategoriene - alltid på jakt etter det som er nytt, dristig, uortodoks og vilt i dagens utvalg av film. Her kan du blant annet oppdage de nyeste verkene av anerkjente filmskapere. Hvert år siden 1999 har Berlinalens største jury - Panorama-publikummet - tildelt publikumsprisen Panorama Audience Award til den mest populære spillefilmen eller dokumentaren. Panorama-seksjonen har også ansvaret for Teddy-prisen, som er Berlinalens skeive filmpris, på tvers av alle festivalens seksjoner.
  
– Med SEX forsøker jeg å utforske seksualitet i vid forstand, men også åpne opp et rom for hva menn kan snakke om når det gjelder seksualitet, kjønn og identitet. Takket være fantastiske bidrag fra skuespillere som Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr håper jeg det har blitt en film som underholder, men som også kan være et startskudd for meningsfulle samtaler, sier Dag Johan Haugerud om filmen som har norsk premiere 1. mars.  
 
– Vårt mål med trilogien SEX DRØMMER KJÆRLIGHET har vært å få Dag Johan Haugeruds unike filmatiske univers ut til et større publikum både her hjemme og ute. Med første film SEX valgt ut til Berlin Panorama har vi fått et strålende springbrett til et internasjonalt publikum, sier produsent Yngve Sæther.   

Om filmen 
SEX er et varmt og undrende drama om to feiere (Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise), som overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?

SEX DRØMMER KJÆRLIGHET har mottatt 19,1 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 
Ny filmtrilogi fra Dag Johan Haugerud / NFI 
    
NORSK PREMIEREDATO 1. mars 2024 DRAMA 125 min REGISSØR Dag Johan Haugerud MANUS Dag Johan Haugerud FOTO Cecilie Semec SKUESPILLERE Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Birgitte Larsen, Siri Forberg, Theo Dahl PRODUSENTER Yngve Sæther og Hege Hauff Hvattum PRODUKSJONSSELSKAP Motlys SALGSAGENT TBA NORSK DISTRIBUTØR Arthaus 
  
Minoritets samproduksjoner fra Vietnam og Palestina/Israel i Panorama
 Den palestinsk-norske dokumentarfilmen No Other Land, om kampen mot husødeleggelser på Vestbredden, regissert av to palestinske aktivister, Basel Adra og Hamdan Ballal, og to israelske filmskapere, Rachel Szor og Yuval Abraham skal også vises i Panorama-seksjonen. 
  
Les mer om No Other Land her
  
Den vietnamesisk-norske spillefilmen Cu Li Never Cries av Pham Ngoc Lan, er også invitert til Panorama. Norsk samprodusent er Verona Meier for Ape&Bjørn. Filmen har mottatt 500.000 kr i tilskudd fra Sørfond.  

Berlinalen finner sted fra 15. til 25. februar. SEX har verdenspremiere lørdag 17. februar kl 16.30 i ærverdige Zoo Palast. 

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no