Hopp til hovedinnhold
Foto. Kvinne i caps med rød jakke står i en skog med et kamera i forgrunnen.

Filmskaper Hanne Cotton Breivik lager kortfilmen Verket. Foto: Alexander Johannessen

3,5 millioner kroner til nye kortfilmer

Tilskudd Talentutvikling Film Kortfilm

Drømmen om å bli TikTok-stjerne, en pianist under press, en animatørs Europareise, en flørt på reunionfest. En bonuspappa med behov for bekreftelse, animasjon om mobbing, absurd komedie om barnløshet, og kjæledyrutryddelse med et smil: Åtte nye kortfilmer har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt etter kunstnerisk vurdering.

Gjennom andre kvartal 2024 har Norsk filminstitutt (NFI) gitt åtte kortfilmer til sammen 3.450.000 kroner i produksjonstilskudd etter kunstnerisk vurdering.  

Her er kortfilmene som har fått tilskudd i andre kvartal: 

Nattmat 

850.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: Snowfall Cinema AS Produsent: Hisham Zaman Regi: Guro Ekornholmen. Manus: Anniken Fjesme og Guro Ekornholmen. Lengde: 15 minutter. Totalbudsjett: 1.420.000

Produsentens synopsis: Annelise (60) er på reunion og flørter med Truls fra klassen på videregående, men blir avbrutt når mor (80) kommer for å gi henne skyss hjem. På veien hjem blir Annelise minnet på at moren en gang forsvinner, og at hun selv har masse liv igjen å leve. 

Fra konsulentens vurdering: En tankevekkende fortelling om å begynne livets siste kapitel. Filmens hovedperson er på leting etter noe nytt, men samtidig redd for å miste noe av det kjæreste hun har. Et sterkt manus som er både melankolsk og komisk, og portretterer en alder som ikke er så mye vist på skjermen. Samarbeidet mellom Ekornholmen og Fjesme har vart i flere år, og det er gledelig å se at de har startet samarbeidet med produksjonsselskapet Snowfall Cinema for denne filmen – Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

Verket

800.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: Filmavdelingen AS. Produsent: Eirik Fosse. Regi: Hanne Cotton Breivik. Manus: Hanne Cotton Breivik, Tobias Aksdal. Lengde: 18 minutter. Totalbudsjett: 1.550.000 kroner.  

Produsentens synopsis: Solopianisten Alfred lever i farens fotspor og ettermæle, men har vanskeligheter med å holde tritt. Moren vil holde på alt de har bygget opp, mens søsteren har gått sin egen vei. Hun viser han nye dimensjoner om livet, men han må prestere i den verdenen han har vokst inn i. En splittet Alfred står ovenfor sin livs viktigste finalerunde.

Fra konsulentens vurdering: En film som handler om rammene vi mennesker vokser inn i - familieforhold, ambisjoner som føles som plikt, og løsrivelse fra foreldres forventinger. Med enkle, men effektive filmatiske virkemidler illustreres hovedpersonens indre konflikt gjennom skrekkelige visjoner – Rodrigo Stoicheff, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

Lillesøster

500.000 kroner i produksjonstilskudd.

Produksjonsselskap: Oppheim Film Production AS. Produsent: Malene Oppheim og Siw Angell-Olsen. Manus og regi: Tone Andersen Lengde: 10 minutter. Totalbudsjett: 1.250.000 kroner 

Produsentens synopsis: Mia (11) får mensen, og samme dag snubler hun inn i storesøsters tenåringsverden av hormoner, ulykkelig kjærlighet og drømmen om stjernestatus på TikTok. En coming of age-historie om puberteten, søsterforhold og det å finne sin selvstendighet. 

Fra konsulentens vurdering: Med både humor og drama, forelskelse og ydmykelse innenfor en kort tidsramme, klarer filmen å skildre en karakterendring, med konfliktopptrapping og tydelige vendepunkter. Prosjektet er rettet mot unge jenter, og tar både prestasjonspress og usunne relasjoner, samtidig som historien utforsker et større tema som er relevant for barn og foreldre  – Rodrigo Stoicheff, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

Bugs Story

450.000 kroner i produksjonstilskudd

Animasjon. Produksjonsselskap: Ulvenfilm AS. Produsent, regi og manus: Natalia M. Bratli. Lengde: 10 minutter. Totalbudsjett: 1.278.500 kroner.  

Produsentens synopsis: En historie om to utstøtte småkryp som er utsatt for mobbing. Og om hvordan vennskapet deres hjelper dem å stå opp mot mobbing og viser deres ekte identitet. Filmen handler om smerten og lidelsen mobbing kan forårsake, og hvor viktig det er å støtte dem som trenger hjelp, ikke være likegyldig.

Fra konsulentens vurdering: Natalia Bratli har tidligere laget den hjerteskjærende og sterke animasjonsfilmen Ursa - Nordlysets sang, som gjorde det godt på festivaler. Bugs Story er en drama/action animasjonsfilm om mobbing, for barn mellom 4-7 år. En film med universell appell, litt filosofi og en del moral, krydret med fantasi og kjærlighet. Søkeren viser en stor nødvendighet for å fortelle denne historien – Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

Le Voyage

400.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: True Fiction AS. Produsent: Cecilie Bjørnaraa. Manus og regi: Julie Engaas. Lengde: 30 minutter. Totalbudsjett: 500.000 kroner.  

Produsentens synopsis: Le Voyage begynner på en seilbåt, med masta nede, gjennom kanalene i Frankrike i desember 2022. Tre mennesker reiser gjennom endeløse franske jordbruksområder på vei mot Middelhavet. Parallelt med den ytre reisen følger vi filmskaperens indre reise, gjennom midtlivskrise og depresjon, hvor målet er å finne litt ro og å få det bedre.

Fra konsulentens vurdering: En hybridfilm om en båttur gjennom Frankrike, der hovedpersonen vil vekk fra alt i en forferdelig kjærlighetssorg. En essayistisk fortelling med en tydelig dokumentarisk stil, der animasjonen og fortellerstemmen drar det inn i et fiksjonslandskap. Det alvorlige budskapet blir lettere i møte med den brutalt-komiske animasjonen og den selvironiske fortellerstemmen. Regissøren er en dyktig og prisvinnende animatør, og dette er første gangen hun regisserer noe annet enn animasjon – Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

Concorde

250.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: Syden Pictures AS. Produsent: Jon Vatne. Regi: Vegard Dahle.  Manus: Vegard Dahle. Lengde: 10 minutter. Totalbudsjett: 689.900 kroner.  

Produsentens synopsis: En humoristisk kortfilm hvor verden er snudd på hodet. De som ønsker seg barn er de rare outsiderne, mens de frivillig barnløse som bare bryr seg om selvrealisering, er de vanlige. Hvordan forholder vi oss til mennesker som tar helt andre livsvalg enn oss selv?

Fra konsulentens vurdering: En absurd og leken ide som med en enkel rigg vil snakke om en reell og kompleks situasjon som mange 20-40 åringer over hele verden diskuterer nå: Kan man få barn i en verden slik den ser ut i dag? Filmskaperne har hatt mange gode resultater med sine tidligere kortfilmer. Det er gledelig å se sjangerlek og komedie i en tilskuddsordning hvor vi ofte får naturalistisk drama – Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

 

Kjæledyrutryddelse med et smil

100.000 kroner i produksjonstilskudd

Produksjonsselskap: Point of View AS. Produsent: Ingvar Kolbjørnsen. Manus og regi: Mikkel Storm Glomstein. Lengde: 15 minutter. Totalbudsjett: 1.594.588 kroner.  

Produsentens synopsis: Daniel er ansatt i en statlig ordning som samler inn folks kjæledyr. Han blir stadig mer usikker på om det er et godt nok klimatiltak, og bestemmer seg for å spolere sluttseremonien. 

Fra konsulentens vurdering: En politisk satire om diskusjonen man møter i samfunnet om det mange kaller "symbolpolitikk" i klimadebatten. I en kontekst hvor Norge er en av verdens største oljeprodusenter, blir den absurde og polariserende siden av debatten satt på spissen gjennom denne kortfilmen. Med en god dose humor og surrealisme, er dette en film som vil invitere til debatt og ettertanke – Rodrigo Stoicheff, filmkonsulent fiksjon, NFI. 

Filmen har tidligere mottatt 50.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI.

Smuler

100.000 kroner i produksjonstilskudd. Tidligere tittel: Se på jeg.

Produksjonsselskap: Lillelundberg. Produsent: Erik Fernandez Lundberg. Regi: Michael Mellemløkken Renjo. Manus: Erik Fernandez Lundberg Lengde: 13 minutter. Totalbudsjett: 368.714 kroner

Produsentens synopsis: Når Erik en ettermiddag henter Bror (4) tidlig på barnehagen, er det ingen som stiller spørsmål ved det. Erik er en hyggelig og pliktoppfyllende bonuspappa som av og til henter i barnehagen for moren til barnet. Men når Bror spør hvor mamma er, vil ikke Erik svare… En kortfilm om behovet for å bli sett og verdsatt, satt på spissen gjennom en voksen mann hvis selvfølelse hviler på skuldrene til en fire år gammel gutt.

Fra konsulentens vurdering: En kortfilm for voksne om menneskets ønske for bekreftelse. Filmen vil vise en mindre vanlig familiekonstellasjon, relasjonen mellom en gutt på 4  år og hans stefar, der det overraskende nok er stefaren som higer etter bekreftelse. Manuset tyder på såre og engasjerende scener, og piloten gir et sterkt inntrykk.  Filmen lages av den spennende auteur-duoen Michael Renjo og Erik Lundberg, som har laget flere kortfilmer sammen tidligere – Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon, NFI.

Kontaktpersoner

Ansatte i NFI Bernt Erik Pedersen foto david malmbekk NFI 2

Bernt Erik Pedersen

Kommunikasjonsrådgiver