Hopp til hovedinnhold
Foto. En rund tretrapp sett ovenfra.

Trappen på Cinemateket i Oslo. Foto: Helge Brekke.

NFI gjennomgår EHT-vedtak på nytt

Tilskudd

Norsk filminstitutt vil gjennomgå vedtak om etterhåndstilskudd (EHT) fattet mellom 2015 og 2021 for å sikre at maksimal ramme for EHT-tilskudd er fastsatt på riktig grunnlag i de aktuelle sakene.

Medieklagenemda behandlet i mai en klage som berørte NFIs praksis med å fastsette maksimal ramme for etterhåndstilskudd basert på filmens godkjente budsjett og finansieringsplan, fremfor filmens sluttregnskap. Nemda konkluderte med at NFI ikke hadde hjemmel for denne praksisen i den daværende forskriften. I lys av dette har NFI behandlet den aktuelle saken på nytt, og vil nå gjennomgå alle saker der samme fortolkning har blitt lagt til grunn.  

Vil omgjøre vedtak  

- Avgjørelsen fra Medieklagenemda viser at NFI i en periode praktiserte regelverket feil. Dette har ført til at noen filmer har fått en lavere ramme for etterhåndstilskudd enn de kunne fått. Norsk filminstitutt har nå besluttet å gjennomgå alle sakene som kan være berørt, og omgjøre vedtakene der denne praksisen er lagt til grunn. Klagefristen har gått ut for disse sakene, derfor tar vi selv grep for å rydde opp i dette, sier Kjersti Mo, direktør i NFI.  

I de sakene der det vil være aktuelt å omgjøre vedtakene vil NFI kontakte tilskuddsmottakeren. Det vil ta tid å gjennomgå sakene, og berørte prosjekter bør påberegne noe tid før de blir kontaktet av NFI. Det dreier seg om et begrenset antall saker og NFI vil justere fondsbudsjettet for å ta høyde for noe økte utbetalinger av etterhåndstilskudd. 

- Vi mener vi har en plikt til å omgjøre vedtak når det viser seg at vi ikke hadde hjemmel for praksisen vår, og dette har ført til at tilskuddsmottakerne har fått en lavere ramme for EHT enn de hadde krav på. Omgjøring av vedtakene er i tråd med god forvaltningsskikk. NFI har de siste årene tatt en rekke grep for å sikre gode prosesser rundt vår forvaltning og saksbehandling. Vi har blant annet ansatt en forvaltningssjef med fagansvar for alle tilskuddordninger, og vi tar styrket den juridiske kompetansen på huset. Vi har også gjennomgått våre rutiner for å sikre forutsigbare rammevilkår, bransjedialog og god veiledning av våre søkere, sier Mo. 

Disse vedtakene gjennomgås  

Nemndas avgjørelse kan være relevant for følgende sakstyper:  

  • filmer som fikk vedtak om EHT uten forhåndstilskudd fra 1. juli 2015 til 19. februar 2021. 
  • filmer som fikk vedtak om EHT med forhåndstilskudd fra 1. januar 2017 til 19. februar 2021. 

 Følgende sakstyper omfattes ikke av gjennomgangen:  

  • filmer som har mottatt absolutt tak på etterhåndstilskudd 
  • filmer som har mottatt absolutt tak på tilskudd til audiovisuelt verk  
  • filmer som innenfor 3-års perioden ikke har nådd terskel for antall solgte billetter iht. tilskuddsbrev  
  • filmer som innenfor 3-års perioden ikke har hentet ut maksimal EHT iht. tilskuddsbrev  
  • filmer som har levert sluttregnskap til NFI hvor sluttregnskapet er lavere enn godkjent budsjett eller forhåndsgodkjenning  

Ny forskrift  

Forskriften ble endret 19. februar 2021, og ifølge denne forskriften fastsettes maksimal ramme for etterhåndstilskudd basert på filmens godkjente budsjett og finansieringsplan, med mindre de regnskapsførte kostnadene viser seg å være lavere enn angitt i forhåndstilsagnet. Dermed har ikke Medieklagenemndas avgjørelse noen betydning for EHT-tilskudd som er tildelt med hjemmel i den nye forskriften. 

Kontaktpersoner

Ansatte i NFI Mina Holdhus foto david malmbekk NFI 2

Mina Holdhus

Seksjonsleder produksjonsfaglig rådgivning

Ansatte i NFI Edda Falk foto david malmbekk NFI 3

Edda Falk

Kommunikasjonssjef