Hopp til hovedinnhold
Bilde. En mann og en kvinne står foran et speil.

Foto: Nordisk Film Production/Øystein Mamen

Norske Elskling invitert til filmfestivalen i Karlovy Vary

Talentutvikling Festival Film Spillefilm

Lilja Ingolfsdottirs debutspillefilm Elskling er invitert til konkurranseprogrammet på filmfestivalen i tsjekkiske Karlovy Vary.

Norske Elskling invitert til filmfestivalen i Karlovy Vary 

Lilja Ingolfsdottirs debutspillefilm Elskling er invitert til hovedkonkurransen på filmfestivalen i tsjekkiske Karlovy Vary.  

Filmfestivalen i Karlovy Vary er en av verdens eldste og Europas viktigste filmfestivaler og forgår fra 28. juni til 6. juli.  Elskling er som eneste nordiske filmen av tolv filmer invitert til hovedkonkurransen og kan dermed vinne festivalens Grand Prix Crystal Award.   

Elskling er Lilja Ingolfsdottirs spillefilmdebut. Hun er utdannet fra the London International Film School og har laget en rekke prisvinnende kortfilmer, blant annet Neglect (2010), Det vi frykter (2020) og Som en flamingo (2020).   

- Jeg er utrolig stolt og beæret over at Elskling får verdenspremiere på en av verdens største og eldste A-festivaler. Spesielt gøy er det jo fordi jeg studerte film ved den nasjonale filmskolen, FAMU i Praha for nesten tjuefem år siden. Jeg gleder meg enormt over dette fantastiske startskuddet for filmen vår, det betyr mye for både filmen og meg som filmskaper, sier regissør og manusforfatter Lilja Ingolfsdottir.  

Om Elskling  

Maria på 42 år (Helga Guren), må ta et oppgjør med seg selv da mannen hennes gir beskjed om at han vil skilles. Elskling handler om en kvinnes mulighet til selverkjennelse, vekst og oppgjør med ubevisste og dysfunksjonelle mønstre i seg selv. 

Filmen ble presentert under Finnish Film Affair hvor den vant hovedprisen for beste kommende nordiske prosjekt. I forbindelse med prisen uttalte Ingolfsdottir til Variety at filmen er basert på førstehåndserfaring, men er mindre et oppbruddsdrama enn en utforskning av hvordan en person eller et par kommer til et punkt hvor det er for sent å snu. 

Manus og regi er ved Lilja Ingolfsdottir og foto er ved Øystein Mamen. Skuespillere er Helga Guren, Oddgeir Thune, Heidi Gjermundsen Broch, Marte Magnusdotter Solem og Elisabeth Sand.  

Filmen får verdenspremiere i Karlovy Vary og norsk premiere 11. oktober i år.  

Neo talentprogram 

Elskling har vært en del av Norsk filminstitutts talentprogram Neo og har blant annet fått tilsagn om 6.450.000 kr i produksjonstilskudd.  

Neo er rettet mot filmregissører og serieskapere som vil debutere i lengre format.  Målet har vært at Neo-ordningen skal romme, og dyrke frem, sterke fortellerstemmer og kunstnerisk vågemot.  

Under avslutningen på årets Cannes-festival ble regissør og manusforfatter Halfdan Ullmann Tøndel tildelt debutantprisen Camera d’or for Armand, en annen film som har fått tilskudd gjennom NFIs Neo-program. 

Elskling med engelsk tittel Loveable er produsert av Thomas Robsahm for Nordisk Film Production A/S og Amarcord med støtte fra Norsk filminstitutt og Nordisk Film & TV Fond. Lokal distribusjon av Nordisk Film Distribusjon. Internasjonalt salg håndteres av TrustNordisk. 

Den kinesiske Sørfond filmen Ju way ren (Stranger) av Zhengfan Yang skal vises i Proxima-programmet i Karlovy Vary.  Norsk co-produsent er Hilde Berg i Norsk Filmproduksjon.

Tidligere norsk deltakelse i Karlovy Vary

I 2023 ble den svensk-norske spillefilmen Hypnosen av Ernst De Geer vist i hovedkonkurransen. Herbert Nordrum spilte hovedrollen og fikk prisen for beste mannlige skuespiller.  

Og tilbake i 2012 vant Martin Lunds Mer eller mindre mann hovedprisen Crystal Globe i Karlovy Vary, og skuespiller Henrik Rafaelsen ble også belønnet med skuespillerpris for filmen, mens i 2007 vant Bård Breien regiprisen for Kunsten å tenke negativt, og i 2006 fikk Joachim Trier regiprisen  for Reprise. 

 

Kontaktpersoner

Ansatte i NFI Stine Oppegaard foto david malmbekk NFI 2

Stine Oppegaard

Lanseringskonsulent utland

Ansatte i NFI Jakob Berg foto david malmbekk NFI 2

Jakob Berg

Kommunikasjonsrådgiver