Hopp til hovedinnhold
A kjempe mot vindmoller Foto Up North Film AS

To nye dokumentarfilmer får produksjontilskudd

Tilskudd Film Dokumentarfilm

To nye dokumentarfilmer fra prisbelønte filmskapere har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Norsk filminstitutt (NFI) har i vedtaksmøte denne uken tildelt til sammen 3,6 millioner kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilm etter kunstnerisk vurdering. To filmer får 1,8 millioner kroner hver i produksjonstilskudd. 

Victor Kossakovsky og teamet bak prisbelønte Gunda (2020) får produksjonstilskudd til sin nye film, som er den andre i en planlagt trilogi om forholdet mellom mennesket og naturen.  

Håvard Bustnes, kjent for bl.a Trond Giske – makta rår (2021) og nå kinoaktuell med Geronimos tapte stamme (2024), får produksjonstilskudd til dokumentarfilm om konflikten rundt utbyggingen av vindmøllepark på Fosen. 

Foto. En mann sitter på en stubbe med en stor mikrofon på fanget.

Regissør Håvard Bustnes. Foto: Geir Mogen/UpNorth Film AS.

Å kjempe mot vindmøller

1.800.000 kroner i produksjonstilskudd.

Produksjonsselskap: UpNorth Film AS. Produsent: Håvard Bustnes. Regi og manus: Håvard Bustnes. Totalbudsjett: 7.025.000 kroner. 

Produsentens synopsis: En dokumentarfilm som følger den eksistensielle konflikten mellom de samiske familiene på Fosen, og utbyggingen av Europas største vindkraftanlegg med 151 gigantiske vindturbiner som truer livsgrunnlaget deres.

Fra konsulentens vurdering: «Et David og Goliat-drama fra virkeligheten, som rommer noen av vår tids store spørsmål, samtidig som det forteller historien om en familie og en minoritetskultur. Dilemmaet i filmen kretser rundt utbygging av grønn energi, en omstilling som de fleste sier ja til, uten å reflektere over negative konsekvenser for økosystemet og menneskene som kommer i veien. Håvard Bustnes er en erfaren filmskaper, filmene hans har reist på festivaler verden rundt, er solgt til en rekke land og vunnet flere priser. Teamet bak er rutinert og har høye kunstneriske ambisjoner med filmprosjektet. Det er en viktig og mangefasettert film som har både nasjonal og internasjonal relevans» – Anna J. Ljungmark, filmkonsulent NFI.   

Filmen har tidligere mottatt 450.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI.

Sort-hvitt foto. To menn som står ved en maskin.

Regissør Victor Kossakovsky og fotograf Egil Håskjold Larsen under innspilling av Is the Sea There? Tell It to Come In. Foto: Stine Østby/Sant & Usant AS

Is the Sea There? Tell It to Come In

1.800.000 kroner i produksjonstilskudd.

Produksjonsselskap: Sant & Usant AS. Produsenter: Anita Rehoff Larsen og Tone Grøttjord-Glenne. Regi og manus: Victor Kossakovsky. Totalbudsjett: 6.525.000 kroner.

Produsentens synopsis: Is the Sea There? Tell It to Come In (arbeidstittel) er den andre filmen i den planlagte Empati-trilogien, som søker å utvide vår forståelse av omverdenen gjennom filmkunsten. Med sitt unike filmatiske uttrykk inviterer Victor Kossakovsky seeren inn i en utforsking av symbiosen mellom menneskelig og ikke-menneskelig liv. Tittelen er fra et dikt av Pablo Neruda.

Fra konsulentens vurdering: «Victor Kossakovsky er en anerkjent filmkunstner som i flere av sine filmer har vist sin integritet og sterke evne til å lage film som er original i uttrykk og fortellerperspektiv. I dette prosjektet utforsker Kossakovsky sammen med fotograf Egil Håskjold Larsen en helt ny måte å gjøre filmopptak på, hvor de fotograferer fiskeskjell på en helt magisk, hypnotisk måte, nedskrellet i svart-hvitt. Og gjennom det sykliske kunstprosjektet til kunstneren K49814 opplever vi hvert skjell i detalj, som et enkeltindivid, som en representasjon av et levende vesen eller livet på jorden. En av de viktigste grunnene til at dette prosjektet bør få tilskudd, er den rene og tydelige kunstneriske visjonen. I NFIs oppdrag inngår å støtte utviklingen av filmkunsten, og her oppfyller prosjektet på alle kriterier»  – Klara Nilsson Grunning, filmkonsulent NFI. 

Filmen har tidligere mottatt 1.600.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI.