Norsk filminstitutt

Maria (40) må ta et oppgjør med seg selv da mannen hennes gir beskjed om at han vil skilles. 

Om regissør og manusforfatter

Regissør og manusforfatter Lilja Ingolfsdottir er utdannet fra London Film School og film- og TV-skolen FAMU i Praha. Hun har laget en rekke prisvinnende kortfilmer, blant annet Neglect (2010), som var en del av NFIs Nye veier, Hong Kong (2015) og Det vi frykter (2020). Show me your original face before your mother and father were born fikk tilskudd fra NFI i 2018. Som en Flamingo er en historie om selvisolasjon under koronakrisen og ble utvalgt til Nordisk panorama 2020. Kortfilmen Det jeg ønsker du hadde sagt til meg som du aldri kommer til å si fikk støtte fra NFI i 2021. Ingolfsdottir produserer de fleste av filmene sine selv, gjennom Ingofilm og i nært samarbeid med sin mann og filmfotograf Øystein Mamen. Han har både filmet og co-klippet Ingolfsdottirs to siste kortfilmer. Liljafilm 1 (arbeidstittel) blir hennes debut som spillefilmregissør. 

Om produsenten

Thomas Robsahm er en anerkjent regissør og produsent, med en lang rekke filmer bak seg. Han debuterte som spillefilmregissør i 1992 med filmen Svarte pantere, der han også skrev manus og var produsent. Robsahm har etter det regissert filmer som Det største i verden (2001), Folk flest bor i Kina (2002) og Punx (2015). Han har også produsert en rekke filmer, blant annet Thelma (2017), Louder Than Bombs (2015) og Oscarnominerte Verdens verste menneske (2021) for Joachim Trier, Håp (2019) av Maria Sødahl, og flere Margreth Olin-filmer. I 2021 var han produsent, manusforfatter og regissør (med medregissør og fotograf Aslaug Holm) på a-ha: The Movie. Han har vunnet syv Amanda-priser som regissør og produsent inkludert to Folkets Amanda. Robsahm ble ansatt hos Nordisk Film Production i april 2022. 

Om prosjektet

Sjanger
Drama
Produsent
Thomas Robsahm
Produksjonsselskap
Nordisk Film Production AS
Regissør
Lilja Ingolfsdottir
Manusforfatter
Lilja Ingolfsdottir

Tildelinger

Ordning:
Neo produksjon
Fase:
Produksjon
Dato:
11.10.2022
Tilskudd gitt:
6.450.000 kroner
Totalbudsjett:
10.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
Med dette prosjektet viser Lilja at hun er en fryktløs, ærlig og empatisk regissør. Hun har også en sterkt kunstnerisk stemme hvor menneskelige relasjoner og kommunikasjon er sentrale temaer. På overflaten er Liljafilm 1 en film om et ekteskap og familie som går i oppløsning, men under overflaten er dette en studie i hvordan psykologiske mekanismer og kommunikasjon, eller mangelen av det, påvirker livene våre på synlige og usynlige måter. Maria, hovedkarakteren i historien, opplever det hun frykter mest; et samlivsbrudd, men for at hun skal kunne gå videre i livet sitt, innser hun at hun må ta et oppgjør med rollen hun selv har spilt i denne konflikten. Og det er i denne prosessen Lilja finner håp i Marias historie, en historie som alle som er eller har vært i et forhold kan kjenne seg igjen i.
Konsulent:
Rodrigo Stoicheff