Hopp til hovedinnhold

Slik saksbehandler NFI

Norsk filminstitutt er et statlig forvaltningsorgan som er underlagt formelle krav til saksgang og saksbehandling. Her er det som er viktig å vite for deg som søker.

Søknadsfrister

Norsk filminstitutt har en rekke tilskuddsordninger med ulike søknadsfrister. Noen ordninger har faste frister, i andre ordninger behandles søknader fortløpende.

Oversikt over fastsatte søknadsfrister finner du her, og under hver enkelt ordning. 

Søknadsskjema

Alle søknader om tilskudd fra Norsk filminstitutt må leveres elektronisk. Alle tilskuddsordninger har eget søknadsskjema som må benyttes. Søknader må være sendt inn innen kl 12.00 norsk tid, på søknadsfristens dato.

Her finner du oversikt over alle NFIs tilskuddsordninger. 

Her finner du søknadsportalen 

Hjelp og faglig rådgivning

Har du problemer med innsending av søknader, les søknadsveilederen for din ordning under, eller ta kontakt på telefon 989 06 854 (08.00-15.00). 

Har du spørsmål som gjelder innholdet i søknaden, ta kontakt med rådgiver for ordningen. Du finner kontaktinformasjonen til rådgiver på siden til den enkelte tilskuddsordningen. 

Dokumentasjon og vedlegg

De fleste søknader krever at du laster opp dokumentasjon og vedlegg i søknadsskjemaet. I noen tilfeller kreves det at du leverer dokumentasjonen i et bestemt format, mal eller plan. Maksimal størrelse på vedlegg i søknadene er 50 mb. 

For å ivareta likebehandling og opprettholde fremdrift i saksbehandlingen er det ikke anledning til å ettersende materiale etter at søknadsfristen er utløpt, med mindre det etterspørres fra saksbehandlere i NFI.

Vurdering av søknadene 

NFI vurderer alle søknadene opp mot gjeldende forskrift, ordningens retningslinjer og formålet for tilskuddsordningene. De kunstneriske vurderte ordningene våre vurderes også opp mot NFIs kunstneriske kvalitetskriterier. 

Hvis du vil lese mer om hvilke vurderinger som legges til grunn for prioritering og vekting av søknadene, finner du både lenke til forskrift og ytterligere forklaring i retningslinjene for hver enkelt ordning.

Saksbehandlingstid

Saksbehandlingstiden varierer fra ordning til ordning, men er normalt på fire til seks uker. 

Vedtak om tilskudd

Produksjonstilskudd til spillefilmer, dokumentarfilmer og -serier, dramaserier og tilskudd i insentivordningen vedtas av NFIs direktør i vedtaksmøte, etter innstilling fra relevant fagavdeling. 

Avdelingsdirektør i relevant fagavdeling vedtar utviklingstilskudd, tilskudd til kortfilm, rammetilskudd, lansering, publikumsinnsikt og etterhåndstilskudd, etter innstilling fra seksjonsleder.

For spill vedtas tilskudd på inntil 800.000 kroner av seksjonsleder for spill etter innstilling fra fagavdelingen, mens tilskudd over 800.000 kroner vedtas av NFIs direktør i vedtaksmøte.

For øvrige tilskuddsordninger vedtas tilskudd på inntil 800.000 kroner av enten avdelingsdirektør eller seksjonsleder, etter innstilling fra fagavdelingen. Vedtak om mer enn 800.000 kroner vedtas av NFIs direktør etter innstilling fra avdelingsdirektøren.

I enkelte av ordningene er det et utvalg, en jury eller et ekspertpanel som lager anbefaling til innstilling til vedtak.

Alle som mottar tilskudd fra NFI får tilsendt et tilskuddsbrev med oversikt over vilkår og betingelser for tilskuddet og plan for utbetalingen.

Vedtak om avslag

Alle som søker tilskudd vil få svar på søknaden. Får du avslag på søknaden, vil du få tilsendt et avslagsbrev.

Klage på vedtak

Du kan klage på NFIs vedtak. Klagen sendes til NFI innen tre uker etter at du har mottatt avslaget. I klagen bør du begrunne hvorfor du mener vedtaket er feil.

Hvis søknaden din er vurdert og innstilt til avslag av konsulent, ekspertpanel eller utvalg, kan du ikke klage på det kunstneriske eller filmfaglige skjønnet. Dersom du får avslag fra en konsulent, har du krav på en ny og uavhengig vurdering av en annen konsulent. Du må selv søke på nytt til en ny konsulent. Har du fått avslag på søknad som er vurdert av et ekspertpanel eller et utvalg, kan du søke på nytt ved neste søknadsrunde. Selv om du ikke kan klage på den kunstneriske eller filmfaglige vurderingen til konsulent/panel/utvalg, har du anledning til å klage på saksbehandlingen, dersom du mener den er mangelfull.

Hvis NFI mener at klagen gir grunnlag for det, kan vi endre vårt vedtak.

Dersom NFI ikke endrer vedtaket sender vi klagen til behandling hos klageinstansen. Klageinstansen fatter endelig vedtak i saken. 

Medieklagenemdas avgjørelser er som hovedregel offentlige, og kan leses på Medieklagenemdas nettsider.

Hvis klageinstansen gir deg medhold i klagen, vil saken som regel sendes tilbake til NFI for ny behandling. Hvis du får medhold, vil du også på nærmere vilkår kunne ha krav på å få dekket sakskostnader i saken.

Utbetaling, rapportering og kontroll

Har du mottatt tilskudd, vil du få tilgang til utbetalingsanmodning på sakens side i søknadsportalen.

Rådgiver gjennomgår og godkjenner utbetalingsanmodningen, og denne sendes videre til Direktoratet for forvaltning og økonomi (DFØ) som utbetaler tilskuddet. For alle rater vil tilskuddet normalt være på konto senest 14 dager etter at utbetalingen er godkjent av rådgiver. NFI varsler tilskuddsmottaker om godkjent utbetaling per e-post.

Saksbehandlingstid er opptil 6 uker. Dette gjelder for alle utbetalinger fra fondet, rater av utvikling- og produksjonstilskudd, etterhåndstilskudd og lanseringstilskudd, samt tilskudd til filmformidling. Vær oppmerksom på at det kan ta noe lengre tid å få godkjent siste rate, da denne skal kontrolleres ytterligere. 

Rapportering og føring av regnskap

NFI har egne retningslinjer for hvordan du fører regnskap for tilskudd til prosjekter.

I tillegg til å føre regnskap, skal du rapportere om bruken av tilskuddet. Tilskuddsbrevet vil inneholde informasjon om hva rapporten skal inneholde og rapporteringsfrist.

Kontroll

NFI skal sørge for nødvendig kontroll med bruken av tilskuddsmidlene. Det innebærer at NFI kan kontrollere at enkelttilskudd eller et utvalg av tilskudd er brukt i henhold til vilkårene i forskrift, retningslinjer og tilskuddsbrev.

Reaksjoner

NFI kan trekke tilbake tilsagn om tilskudd, holde tilbake tilskudd eller kreve tilbakebetaling av utbetalte tilskudd. Dette gjelder hvis: 

  • opplysningsplikten brytes
  • tilskuddet ikke blir benyttet i henhold til forutsetningene
  • det skjer brudd på annet relevant regelverk dokumentert av annen offentlig myndighet
  • det er vesentlige mangler ved rapporteringen
  • tilskuddet er i strid med EØS-avtalens regler om offentlig støtte
  • prosjektet endrer seg vesentlig uten godkjenning fra NFI
  • prosjektet ikke gjennomføres 
  • tilskuddsmottaker på annen vesentlig måte har brutt bestemmelsene i den aktuelle forskriften eller bestemmelser eller vilkår fastsatt av NFI med hjemmel i denne
  • sluttavregningen viser at tilskuddsmottaker har mottatt for mye i utbetalt tilskudd

NFIs reaksjon skal stå i forhold til det aktuelle bruddet. Det vil for eksempel si at dersom det er grove brudd på vilkår eller forutsetninger for tilskuddet, kan NFI kreve tilbakebetaling. Ved mindre alvorlige brudd er det mer naturlig at NFI holder tilbake deler av tilskuddet inntil forholdet er rettet opp.

Publisering og avlevering

Norsk filminstitutt publiserer informasjon om tildelinger og tilskuddsmottakere  på våre nettsider.

Pliktavlevering

Alt som er utgitt eller gjort allment tilgjengelig i Norge skal avleveres til Nasjonalbiblioteket. Dette inkluderer også film, serier og spill. 

Lov om rett til innsyn

Offentleglova gjelder for NFI. 

Saksdokumenter som sendes til NFI registreres i offentlig postjournal på eInnsyn, som er en felles publiseringstjeneste for postjournaler til statlige virksomheter.  Søknader og andre dokumenter som sendes inn til oss blir registrert i vårt arkiv og informasjon om søker, prosjekt og ordning vil bli lagt ut på vår postjournal.  Saksdokumenter er i utgangspunktet offentlige, med noen unntak som er spesifisert i loven. Dette gjelder for eksempel forretningshemmeligheter og personlige opplysninger. Alle kan søke om innsyn i våre dokumenter, og vi saksbehandler alle innsynskrav i henhold til offentleglova og forvaltningsloven

Har du spørsmål om innsyn kan du kontakte oss, eller søke i eInnsyn

Mangfold

Måling av mangfold

NFI har som mål å bidra til økt mangfold og diversitet i norsk film- og spillproduksjon. For å kunne følge utviklingen over tid ønsker vi derfor å samle inn opplysninger om demografisk bakgrunn og eventuelle funksjonsnedsettelser hos nøkkelpersonell (produsent, art lead, spilldesigner og teknisk ansvarlig) i prosjekter som søker om utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI. Disse opplysningene vil kun brukes til statistikkformål, og alle data blir anonymisert. Saksbehandler vil ikke ha tilgang til opplysningene.

Det er frivillig å svare på spørsmålene. Om dere velger å ikke svare vil det ikke ha betydning for saksbehandlingen. Vi oppfordrer likevel alle til å svare – dette for å bidra til økt kunnskap om et viktig tema. Jo flere som svarer, jo bedre vil vårt datagrunnlag på feltet bli.

Vi spør søkerne om demografiske bakgrunnsvariabler, samt eventuelle funksjonsnedsettelser. Vi spør om produsent, regissør eller manusforfatter er: 

  • første eller andre generasjons innvandrer, og i så fall fra hvilket land
  • adoptert
  • tilhører en nasjonal minoritet i Norge (kvener/norskfinner, jøder, skogfinner, romer og romanifolk/tatere)
  • registrert i Sametingets valgmanntall
  • identifiserer seg som samisk 
  • har nedsatt funksjonsevne

Egenmelding mangfold og inkludering 

Alle søkere må levere en egenmelding om inkludering. Formålet med egenmeldingen er å bevisstgjøre og ansvarliggjøre bransjen slik at det blir skapt prosjekter som tar flere stemmer i bruk, og som totalt sett oppleves som relevante for alle lag av befolkningen.

Egenmeldingen skal redegjøre for inkludering og representativitet i skaper-, innholds-, og brukerleddet. Søker skal vise hvordan inkludering og representativitet er ivaretatt med hensyn til diversitet i form av enten kjønn, alder (barn, unge, seniorer), funksjonsevne, etnisitet, urfolk, nasjonale minoriteter, seksuell orientering, geografisk tilhørighet eller sosial bakgrunn.

Mangfold er et vurderingskriterium i NFIs tilskuddsordninger, og egenmeldingen inngår som en del av vurderingsunderlaget til konsulenter og saksbehandlere på linje med andre obligatoriske vedlegg til søknadene. Det blir ikke gitt poeng eller gjort noen kvantitative utregninger med utgangspunkt i utfylt egenmelding.

Egenmelding inkludering må fylles ut av de som søker tilskudd til: 

  • Produksjon
  • Lansering i Norge
  • Filmfestivaler, Cinematekdrift, Filmklubbvirksomhet og Lokale kinotiltak
  • Distribusjon av utenlandsk kvalitetsfilm

Grønn filmpolitikk

NFI ønsker å bidra til en grønnere og mer bærekraftig norsk filmbransje og filmproduksjon. Derfor har vi innført krav om at alle som søker produksjonstilskudd fra NFI må levere selskapets miljøprofil. I tillegg må man fortsatt levere en plan for miljøtiltak i produksjonen før utbetaling av første rate av produksjonstilskudd. Det innføres også krav om rapport på gjennomførte miljøtiltak før utbetaling av siste rate

Kontakt

Ansatte i NFI Vera Karena Perez Holm foto david malmbekk NFI 2

Vera Karena Perez Holm

Seksjonsleder forvaltning